Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti)


Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
Dişlerimiz; beslenme, konuşma, yutkunma gibi hayati fonksiyonları gerçekleştirir. Sağlıklı dişlerin temeli ise neredeyse bebeklik döneminden atılmaya başlar. 6-8 aylarda alt üst kesici dişler sürmeye başlar. Daha sonra her altı aylık periyotlarda bir grup dişin sürmesi ile üst dişlerin sürmesi 2.5-3 yaşında tamamlanır. Süt dişleri, 6-8 yaşına gelindiğinde yine ilk olarak alt ve üst kesici dişlerin sallanıp, düşmesi ile yerlerini sürekli dişlere bırakır. Süt dişlerin tamamının düşüp sürekli dişlerin çıkması yaklaşık 12 yaşına kadar devam eder.

Çürük, uzun süre iyi fırçalanmayan dişlerin üzerine yerleşen mikroorganizmaların sebep olduğu bir olaydır. Çürükten korunmanın en etkili yolu elbette düzenli ve özenli diş fırçalama alışkanlığıdır.

Çocuklarda diş temizliğine ilk dişin sürmesiyle yani ağızda yerini almasıyla başlanmalıdır. Bu dönemde dişlerin temizliği diş macunu kullanılmadan steril gazlı bezlerle anne-baba tarafından yapılmalıdır. 2.5-3 yaşında süt dişlerinin bitmesini takiben fırça ve macun kullanımına geçilebilir. Okul öncesi çocuklarda diş fırçalama için bir teknik uygulatmak çok zordur. Bu yaşlarda önemli olan, çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır. Çocuklar diş fırçalarken çoğu zaman dişlerin görünen ya da kolay ulaşılan yüzlerini fırçalar. Oysa çürüklerin önlenmesi için dişlerin ara yüzleri ve çiğneyici yüzeylerini çok daha iyi temizlemek gerekir. Bu nedenle fırçalamadan sonra anne-babanın kontrolü iyi olur.

Süt dişlerinin her biri altından gelmekte olan sürekli dişe yer hazırlar. Bu nedenle çürük sebebiyle zamanından önce çekilen süt dişleri ileride dişlerde çapraşıklık yani ortodontik problem oluşmasına sebep olabilirler.

Ortodonti; en genel tarifi ile çene ve dişlerdeki istenmeyen çapraşıklık, aralık veya bozuklukların tedavisi ile ilgilenir. Ortodontik problemlerin bir bölümü çok erken dönemlerde ortaya çıkabilir. Özellikle, ailesinde dişlerinde bozukluk olan bireylerin aynı sorun ile karşılaşma ihtimalleri daha yüksektir.

Yalancı emzik ve biberonun uzun süre kullanımı , parmak emme, büyük bademcik ve/veya geniz eti sebebiyle burundan soluk alamama gibi sebeplere bağlı olarak ortodontik bozukluklar meydana gelebilir. Erken teşhis problemin daha kolay şekilde daha iyi sonuçla çözülmesine yardımcı olur.

Diş ve dişeti sağlığı; çok küçük yaşlarda başlayan düzenli bir bakım, koruyucu flour uygulamaları, periyodik kontroller ve erken teşhis ile sağlanabilir.